2/5/07

Η Δημιουργία του 2ου Φωτογραφικού Λευκώματος


από τον ‘‘ΠΑΛΛΗΝΕΑ’’Ένα ταξίδι γεμάτο νοσταλγία, μια περιπέτεια, μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Το δεύτερο φωτογραφικό λεύκωμα έχει πάρει το δρόμο της έκδοσής του. Ήδη είναι στο τυπογραφείο για να τυπωθεί. Θα είναι διπλάσιο σε ύλη και πιο δαπανηρό από ότι το πρώτο λεύκωμα, που όπως γνωρίζετε, περιείχε φωτογραφίες – ντοκουμέντα από μια εποχή (1900-1920) όπου δεν υπήρχε δυνατότητα στην περιοχή της Ανατ. Αττικής να υπάρχει φωτογραφία.
Λόγω του ότι υπήρχαν μόνο τσιφλίκια και κολίγοι και οπωσδήποτε, ποιος θα φωτογράφιζε κολίγους εκείνη την εποχή, παρά ο τσιφλικάς για να αποθανατίσει το υποστατικό του.


Το πρώτο λεύκωμα

Όμως με το δεύτερο λεύκωμα η εμπειρία ήταν διαφορετική. Είχαμε επαφή με τους απόγονους των πρώτων κατοίκων του Χαρβατιού, αυτούς που ήλθαν εδώ για να δουλέψουν σαν κολίγοι, έζησαν και δημιούργησαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους σ’ αυτό το χωριό.
Πολλοί συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά και έφεραν φωτογραφίες, έγγραφα και το σπουδαιότερο, μας μίλησαν για όσα θυμήθηκαν ή όσα άκουσαν από τους παππούδες και τους γονείς.

Το δεύτερο λεύκωμα

Πρέπει να επισημάνουμε ότι έχουμε στην κατοχή μας πλήθος φωτογραφιών, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να δημοσιευτούν όλες στο λεύκωμα. Επιλέξαμε λοιπόν ένα πολύ μικρό αριθμό που θα ανταποκρίνεται περισσότερο στο στόχο του λευκώματος, δηλαδή στις πρώτες οικογένειες και στην εποχή που δημιουργείται η Παλλήνη.
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες και βίντεο που έχουμε στο αρχείο μας, αποτελούν πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία της πόλης και ελπίζουμε να αξιοποιηθούν μαζί με τα αντικείμενα στο Λαογραφικό Μουσείο, που είναι το πάγιο αίτημα και που πιστεύουμε ότι τελικά είμαστε πολύ κοντά στην πραγματοποίησή του.
Ώρες ατελείωτες ακούγαμε και γράφαμε, πηγαινοερχόμαστε στο φωτογραφείο, ρωτούσαμε και διασταυρώναμε πληροφορίες για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αλήθεια. Το αποτέλεσμα θα το κρίνουν οι αναγνώστες και τα μέλη μας.
Εμείς, αφού ευχαριστήσαμε όλους όσους μας βοήθησαν και μας συμπαραστάθηκαν στην ‘‘περιπέτεια’’ αυτή, θέλουμε να ελπίζουμε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί, γιατί λείπουν ακόμα πολλά κομμάτια της ιστορίας και οι πιο παλιοί ας συνεργαστούν με τους νεώτερους για να ολοκληρωθεί.


CD που διανέμεται μαζί με το δεύτερο λεύκωμα

Ας μας συγχωρήσουν οι συμπολίτες μας για τυχόν λάθη, παραλείψεις , που μπορεί να εντοπίσουν στην έκδοση αυτή του δεύτερου λευκώματος.
Να είστε σίγουροι ότι η ομάδα που δούλεψε γι αυτό, έδωσε τον καλύτερο εαυτό της, αφιέρωσε πάρα πολλές ώρες για την πραγματοποίησή του.
Μία αλήθεια που συμφωνούμε όλοι είναι ότι το πρώτο λεύκωμα, όπως και το δεύτερο, είναι αποτέλεσμα άψογης συνεργασίας, φιλίας, συντροφικότητας
που διακρίνει τα δύο Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου που ασχολήθηκαν .
Η ομάδα που είχε την επιμέλεια του δεύτερου λευκώματος , είχε την φιλοδοξία να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τους σκοπούς του και ο ρόλος του Πρόεδρου κ. Κων/νου Ρομποτή ήταν καθοριστικός.
Τον ευχαριστούμε που μας έδωσε την ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί του τις αναμνήσεις του.
Ευχόμαστε το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό.

Μαλιαρού Αναστασία.